du møter

Del 1: Klima og natur i endring

Tony Juniper

«A broad and joined-up approach is needed if we are to match human demands with the capacity of the planet» sier den anerkjente britiske miljøverneren. Han har jobbet med bærekraft og miljøvern i snart 30 år, og skal gi oss sitt syn på hvilke utfordringer verden står overfor i dag.

Ingerid Stenvold

Hun er en av NRKs mest profilerte nyhetsankere og de fleste av oss kjenner henne fra Dagsrevyen. Ingerid er lidenskapelig opptatt av idrett og friluftsliv og skal lose oss gjennom dagen som vår konferansier. 

Kristin Halvorsen

«Klimaendringene har konsekvenser for hele samfunnet, også den norske naturen og muligheten for å drive friluftsliv. Skal generasjonene som kommer etter oss få samme muligheter til å oppleve naturen, må vi handle nå!» oppfordrer direktøren i CICERO Senter for klimaforskning. Hun er tidligere leder for SV og var statsråd i Stoltenberg II-regjeringen, blant annet som Norges første kvinnelige finansminister.

Nikolai Astrup

Parlamentarisk nestleder i Høyre og leder av finanskomiteen på Stortinget. Astrup har tidligere vært nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og Høyres miljøpolitiske talsperson.

Nina Jensen

«Vi kan ikke si at vi enten må fikse klimaet eller ta vare på naturen. Vi må klare begge deler!». Nina Jensen er generalsekretær i WWF ​​​​​​​og skal gi oss sine løsninger for hvordan klima-problemene kan løses på en naturvennlig måte.  

Jonas Gahr Støre

Partileder for Arbeiderpartiet, tidligere utenriksminister og helse- og omsorgsminister. Han har også vært opptatt av å sette klima høyt på den politiske dagsorden, blant annet ved å sette ned Arbeiderpartiets klimapanel. 

Ola Elvestuen

«En av våre aller viktigste oppgaver er å ta vare på naturen og mangfoldet, slik at vi sikrer kommende generasjoner de samme naturopplevelsene som vi kan nyte i dag», sier nestleder i Venstre og leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Berit Kjøll

«Friluftsliv og naturopplevelser skaper miljøengasjement. Vi som er glade i å bruke naturen må redusere vårt eget fotavtrykk og være med på å skape grønnere utsikter for generasjonene som kommer etter oss», sier styrelederen i DNT.

Anders Bryn

«I Norge gror store arealer igjen, og klimaendringer forsterker gjengroingen. Parallelt ruller samfunnet ut flere motorveier, jordbruksmark bygges ned og hyttegrender bygges høyere til fjells. Hvilke konsekvenser får disse store landskapsendringene», spør forsker Anders Bryn ved Naturhistorisk museum ​​​​​​​(UiO).

Helene Ødven

Helene en av dem som har jobbet for å stanse utbyggingen av Øystese-vassdraget i Hardanger. Og vant! Ødven er også daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag og ønsker å dele sine erfaringer og utfordringer med oss.

Henrik Romsaas

Henrik er prosjektleder i Tromsø kommune og har satt i gang et svært vellykket prosjekt i marka for å få folk til å gå, sykle eller bruke ski til jobb framfor å bruke bilen. Hva har Tromsø fått til som vi andre kan lære av? 

Kjartan Trana

Han har jobbet som journalist i NRK i mange år, hvor naturvern og naturglede har vært en rød tråd hele veien. Han har spredt kunnskap om naturen til et stort publikum – og ikke minst nødvendighten av å verne om den. Han er også en fantastisk naturfotograf og har gitt ut flere bøker.

Del 2: Mot et grønnere friluftsliv 

Carlo Aall

«Hvordan kan vi snu friluftslivet fra å være er en del klimaproblemet, til å bli en del av klimaløsningen?» spør den anerkjente forskeren. Carlo har jobbet i Vestlandsforskning ​​​​​​​siden 1990 og skal ta et dypdykk i friluftslivets egne fotavtrykk.

Johanne Grue Reiten

«Vi må bli flinkere til å reparere utstyret vi har og kjøpe mye mindre stæsj», sier Johanne. Hun er leder for DNT ung som har laget Miljøvettreglene i DNT. I løpet av de siste årene er det særlig de unge som har gått i bresjen for å reise miljøbevisstheten i DNT.

Leif Holst-Liæker

 «Vi som lever av og for friluftsliv, må sørge for at driften vår tar hensyn til naturen. Vi står likevel ofte i vanskelige dilemmaer», sier administrerende direktør i Bergans.  Han skal fortelle om Bergans sin miljøsatsning Expedition 2020, og snakke om hvilke utfordringer bransjen står ovenfor. 

Simen Knudsen

«Det går fint an å surfe, stå på ski og reise uten at det ødelegger. Du kan leve et bærekraftig liv uten at det går ut over livskvaliteten», sier Simen i Nordic Ocean Watch. Surfeentusiasten skal vise oss hvordan, og vil snakke om at selv de små tingene nytter.

Ingun Grimstad Klepp

«Nordmenn kjøper mest klær og utstyr i hele verden. Dette er ikke uten kostnad for den naturen vi vil oppleve» sier den prisbelønte forbruksforskeren. Hun er forskningsleder på forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og skal utfordre oss på forbruksvanene våre. 

Marcus Eldh

«Vad kostar en älgsafari? Hur tar man betalt för tystnad?» Etter starten for 15 år siden har WildSweden fått med seg over 75 nasjonaliteter på villmarkssafari i de svenske skogene. De jobber med økoturisme og er både opptatt av å bevare villmarken de besøker og bidra til vekst i lokalsamfunnene rundt. Den prisbelønte bedriften er bla. omtalt som «50 Tours of a Lifetime» av National Geographic Traveler Magazine. Eldh skal gi oss sine heteste tips

Anne Cecilie Haug

«Naturen er absolutt, arkitekturen er forgjengelig. Vi har et ansvar for å minimere byggets klimafotavtrykk. Dette innebærer gode løsninger for energi, materialer og sosial bærekraft», sier seniorarkitekt i Snøhetta. Huns står bak den nye DNT-hytta Tungestølen, utvidelsen av Fannaråken og den nye DNT hytta i Oslomarka Fuglemyrkoia, som skal stå ferdig i 2018.

Pål Knutsson-Medhus 

Møt mannen som kaller seg «Sjølvaste Turistsjefen». Han er daglig leder i Visit Geilo og tidligere reiselivssjef i Hol kommune. Han har vært initiativtaker bak en omfattende omlegging i Geilo for å få til et bærekraftig og miljøvennlig reiseliv. Hva har de fått til, hva har de ikke fått til ? Og hva kan vi lære av dem? 

Maria Ros Jernberg

«Vi pratar ofta om vikten av att ha en plan B om plan A inte funkar. Men vi har ingen planet B. Den jord vi bor på är den vi har, den är plan A. Den natur du älskar att vara i ska nästa generation också ha möjlighet att älska. Och nästa. Vilka medvetna val gör du för att ta hand om vår gemensamma planet? spør visegeneralsekretær i Svenska Turistföreningen.

Jørgen Moland

«Hensynsfull ferdsel på eget ansvar etter prinsippet om tur etter evne og forhold», er livsmottoet til Jørgen. Han er daglig leder i Trygg av natur, aktiv i DNT Oslo, DNT fjellsport og Norges speider-forbund, styremedlem i Norsk Friluftsliv og Norsk Fjellsportforum. 

Anders Gjermo

Bygningssjef i DNT Oslo og omegn. Han er en av dem som står bak mikrokraftverk-prosjektet på Iungdalshytta i Skarvheimen – DNTs første hytte med mikrokraftverk, som skal erstatte dagens forurensende dieselaggregat.

Kulturelle innslag

Stian Sandø

Han er vitenskapsformidler og programleder i NRK, blant annet i den populære serien Newton. Han er også lidenskapelig opptatt av klima og har stor tro på at teknologi skal løse noen av utfordringene vi står ovenfor. Du møter ham som toastmaster og underholder på middagen, så få med deg den!

Maren Selvaag

I høst dro den unge, talentfulle jazzpianisten til Gjendesheim og komponerte i det hun kaller sitt «rette element». Maren elsker friluftslivet nesten like mye som musikken. I kompaniskap med andre musikere og fotograf Anki Grøthe, tar hun oss med inn i sin unike verden.

Anki Grøthe

«Jeg lever og ånder for fjellet, det er her tankene mine får det rommet de trenger» sier den unge fotografen. Hun jobber med naturbilder og portretter på en dokumentarisk måte. På konferansen får vi se et samarbeidsprosjekt med jazzmusiker Maren Selvaag.